Night Cafe Forum
Imbina utilul cu placutul. Muzica ,Videoclipuri , Glume , Bancuri , Maxime , Proverbe , Foto , Locuri frumoase , Jocuri , Radio Online , Horoscop , Vremea , Curs Valutar , Legi , Legislatie , Moda , Sport , Tuning Auto , Retete Culinare , Pasari , Pesti , Flori , Decoratiuni , Poezii , Psihologie , Parapsihologie , Filosofie , Enigme , Inventii , Inovatii , Sarbatori , Anunturi , Felicitari , Webmasteri si multe altele…..
Lista Forumurilor Pe Tematici
Night Cafe Forum | Reguli | Inregistrare | Login

POZE NIGHT CAFE FORUM

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lutsen
Femeie
24 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 48 ani
Night Cafe Forum / Filosofie, / Arta memoriei Moderat de AngeloBlue, fanetrotil
Autor
Mesaj Pagini: 1
NightDragon
Administrator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2144
"Toata lumea se plange de memorie , nimeni de capacitatea sa de a judeca " spunea La Rochefouchauld (1613-1680).
Oare stim ce inseamna memoria ? Stim sa o folosim ? Cum putem memora mai usor? Sunt lucruri care ni se pot sterge din memorie? Intrebarile ar putea continua....
Memoria a prezentat interes din timpuri stravechi ,inca din secolul V,capatand forma de arta studiul ei.Aceasta arta denumita de antici ca mnemonica sau mnemotehnica , initial nu era decat un procedeu  prin care puteai sa retii apoi sa-ti reamintesti mai usor ceea ce trebuia invatat.Din scrieri se pare ca parintele mnemotehnicii ar fi fost Simonide din Cos (sec V , i.Chr) ,fiul lui Leoprepes .
Cicero spunea ca ordinea poate indruma si lumina cel mai bine memoria,sfatuind sa aleaga in minte locuri distincte unde sa se formeze imagini din ceea ce trebuie memorat.

In cartea sa "Arta memoriei" Dr. Alexandru Sen vorbeste de memorie ca fiind de doua tipuri: memoria inascuta si memoria obtinuta prin antrenament.
Este oare simplu sau este dificil sa memoram?
Chiar daca pt. unii ar parea dificil , cu grija si antrenament ar putea deveni mult mai simplu.Odata memorat din memorie nu se sterge nimic ,in cel mai rau caz se uita si asta deoarece stocarea informatiilor nu a fost facuta intr-o anumita ordine.

"To be continued".......
Astept sa dezbatem impreuna subiectul . Sa ne punem intrebari si in aceeasi masura sa ne straduim in gasirea raspunsurilor.


_______________________________________
NightDragon

pus acum 18 ani
   
Barcelona
Membru de Onoare

Din: Slatina
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 440
Memoria? O parte a ei e selectivă. Memoria scurtă? Memoria în timp? Sunt mai multe "ramuri" de studiu a Memoriei. Memoria se bazează---automat---pe liniaritatea timpului,nu? Aici putem vorbi numai despre memoria "recentă" şi "născândă". Vorbim numai despre memoria asta,în planul fizic,unde există spaţiu şi timp,nu? Ok
Cel mai bine se memorează informaţii sub formă de imagini. Au fost atâtea experimente! Vorbesc în cunoştinţă de cauză pentru că şi eu am experimentat acest aspect al ...memoriei! Memorarea prin imagini. E cel mai simplu!
Orice subiect, poate primi prin viu grai o sumedenie de informaţii(substantive în special!) şi el le memorează ca imagini. Le poate reda chiar şi pe sărite, şi invers,invers pe sărite...
Şi nu-i vorba de 20-30 de cuvinte! Nuuuu! Poate fi vorba de 100-300 de cuvinte,memorat fiecare la interval de vreo...maxim 10 sec.Evident că la început durează poate 2 sec. să-ţi fixezi în memorie imaginea dorită, dar cu cât te îndrepţi spre finalul listei...se ajunge şi la 15-20 sec. de concentrare.
Mda! Voiam să spun că memoria în imagini e mai...trainică! La oamenii aşa zis normali. Despre genii...poate cu altă ocaziune!


_______________________________________
taste of freedom

pus acum 18 ani
   
lied
Membru de Onoare

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 404
***************************** MEMORIA*****************************


   
    Este functia psihica fundamentala care face posibila fixarea, conservarea, recunoasterea si reproducerea fenomenelor psihice. Exista o memorie de tip imaginativ, asigurând pastrarea si reproducerea reprezentarilor, una verbal-logica referitoare la idei, o memorie afectiva (creând posibilitatea retrairii unor emotii) si o memorie motorie (facând posibila formarea de priceperi si deprinderi). Dupa durata memorarii, memoria poate fi de foarte scurta durata (0.25 – 0.50 dintr-o secunda), de scurta durata (memoria de lucru) sau de lunga durata, care este cea mai importanta, intrucât ea poate pastra impresiile ani de zile chiar. Memoria de lunga durata se imparte in memoria episodica – inregistrând toate evenimentele cotidiene si memoria semantica, in care sunt structurate logic toate cunostintele acumulate mai mult sau mai putin sistematic.

    Gândirea este facilitata numai daca se afla in relatie cu o memorie semantica, logic organizata, iar scoala trebuie sa aiba in vedere, in centrul preocuparilor, cultivarea gândirii si nu simpla inregistrare de cunostinte.

    Pentru o invatare eficienta, respectiv o memorare facila si temeinica, sunt importanti urmatorii factori: motivatia subiectului, scopul memorarii (o motivatie intrinseca, un interes personal vor creste eficienta invatarii); cunoasterea efectelor (elevul trebuie sa afle de ce anume a luat o nota proasta); intelegerea materialului de invatat (esentiala mai ales pentru o invatare durabila, caci daca nu intelegem, uitarea intervine foarte repede); vointa, intentia de a tine minte.
   
    Intelegerea se dovedeste a fi mai importanta decât intentia de a tine minte. Memorarea inteligenta, dar involuntara este mai eficienta decât memorarea mecanica si voluntara. Un alt factor al conservarii cunostintelor il constituie repetarea lor: “repetitia este mama invataturii”, insa aceasta repetare trebuie sa fie dinamica, sa aprofundeze si sa stabileasca noi legaturi, noi sensuri in materialul de invatat.



    Ca o concluzie practica, se poate concepe modul optim de organizare a invatarii unui text amplu si dificil astfel:
1) familiarizarea cu textul;
2) aprofundarea ideilor (se fragmenteaza textul dupa ideile principale si se urmareste intelegerea lor);
3) reluarea fiecarui fragment in vederea unei memorari analitice;
4) fixarea in ansamblu a materialului;
5) recapitularea schemelor realizate.

Modificat de lied (acum 16 ani)


_______________________________________
sa fiti iubiti !

pus acum 16 ani
   
lied
Membru de Onoare

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 404
############# SFATURI PENTRU IMBUNATATIREA MEMORIEI ############

    Daca uiti unde ti-ai pus cheile, iti uiti telefonul mobil in masina sau nu iti mai poti aminti numele persoanei pe care ai cunoscut-o cu 5 minute in urma, inseamna ca mai e loc pentru imbunatatirea memoriei.


******** Cu urmatoarele sfaturi ai sanse sa ai o memorie mai buna: ********


- memorarea numerelor de telefon;

- exersarea calculului mintal; 

- memorizarea unor versuri;

- reimprospatarea mintii prin meditatii, care ajuta la reducerea stresului;

- alimentatia sa contribuie la cresterea nivelului de fier din sange;

- controlarea nivelului de colesterol;

- consumul regulat de mere.


    Cu totii trebuie sa tinem cont de aceste sfaturi, indiferent daca depunem sau nu o munca intelectuala.

Modificat de lied (acum 16 ani)


_______________________________________
sa fiti iubiti !

pus acum 16 ani
   
lied
Membru de Onoare

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 404
%%%%%%%%%%%%  SA NU UITAM PE CEI CE UITA!... %%%%%%%%%%%%   


******************** Ce este boala Alzheimer (B.A.)?  ********************



    B.A. este o boală neurodegenerativă cu trăsături caracteristice clinice şi patologice.
    B.A. face parte din marea familie a demenţelor, care au ca trăsătură comună  tulburări ale memoriei – în mod obişnuit este afectată înregistrarea, înmagazinarea şi reproducerea informaţiilor noi şi apare un deficit de gândire.
În mod particular, BA include prezenţa demenţei, debut progresiv şi degradare lentă a funcţiilor creierului.

   
     B.A. se clasifică în B.A. cu debut precoce – sub vârsta de 65 de ani şi cu debut tardiv după 65 de ani, când de cele mai multe ori apare sub forma demenţei mixte (Alzheimer şi vasculară.



sursa: SOCIETATEA ROMANA ALZHEIMER - filiala TIMISOARA


_______________________________________
sa fiti iubiti !

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la